Kako njegovati bebinu kožu tijekom hladnog vremena

Tijekom hladnijeg vremena, većina odraslih treba promijeniti ili lagano prilagoditi svoju rutinu njege kože. Lagane kreme više nisu dovoljne – često su potrebni dodatni „slojevi“ i konkretnije formule koje će zaštititi kožu od štetnih vanjskih utjecaja.

Ista situacija je i s nježnom dječjom kožom. Zubato sunce, vjetar, kiša i snijeg mogu negativno utjecati na kožu vašeg mališana i – još je više isušiti. Naravno, postoje formule koje su posebno osmišljene za njegu nježne dječje kože, ali postoje i druge stvari koje možete napraviti kako biste njegovali bebinu kožu tijekom hladnih mjeseci i održali je mekanom, nježnom i elastičnom.

Pojačajte brigu o kožu tijekom hladnih mjeseci

Sigurno ste primijetili da tijekom hladnijih mjeseci kao što je veljača dolazi do određenih promjena na koži vaših djeteta – koža može postati nadraženija i crvenija, usne su suhe i ponekad ispucane; a često se dogodi da se određeni dijelovi kože krenu ljuskati i svrbiti. Da, svemu tome je uzrok – hladno vrijeme. Evo nekoliko jednostavnih savjeta za njegu nježne dječje kože koje su s nama podijelili stručnjaci iza Sudocrema®.

Što napraviti kada su usnice suhe?

Nažalost, postalo je uobičajeno da su usne mališana ispucane tijekom hladnijih mjeseci – zrak je hladniji i suši, a usne su im često mokre od sline. Sve to dovodi do pucanja nježne kože – osim što ne izgleda lijepo, također nije niti zdravo jer se kožna barijera oštećuje što dovodi do mogućnosti da više patogena uđe u organizam. Iritirane i suhe usne možete ublažiti nanošenjem tankog sloja Sudocrema®. Formula ove čudesne kremice nepromijenjena je od 1931. godine, i većina mama ju obavezno ima pri ruci.

Dječja koža je crvena i svrbi?

Često i dječji obrazi postaju crveni i suhi. Iako znamo posegnuti za hidratantnom kremom kako bismo ublažili ovu zimsku iritaciju, najbolji pristup je da ju – spriječimo. Naš je savjet da prije svakog izlaska nanesete njegujuću kremu na obraščiće koja će zaštititi kožu od hladnoće i vjetra. A nakon povratka u topli dom, ako je koža lagano nadražena ili primijetite da je iskočio mali ekcem obavezno nanesite ljekoviti Sudocrem®. Zahvaljujući hipoalergenom sastavu i cinkovom oksidu prvi je izbor kada treba smiriti crvenu, ispucanu i nadraženu kožu.

Koliko često se dijete treba kupati tijekom zime?

Ako je koža vaše bebe osjetljivija, možda ćete morati prilagoditi i rutinu kupanja tijekom zimskih mjeseci. Naš je savjet da izbjegavate sapune i proizvode za kupanje koji sadrže jake sastojke, deterdžente, dezodoranse i mirise jer ovi proizvodi još više isušuju i iritiraju kožu. Ako bebu kupate svakog dana, pripazite na temperaturu – mlaka voda je bolja od tople. Tijekom zime, pokušajte izbjegavati duge kupke.

Dijete je dobilo pelenski osip!

Tijekom zimskih mjeseci, pelenski osip može postati veliki problem. Već i sami znate zašto – našu djecu često zabundamo, pazi da imaju jednu deku, drugu deku, lagani poplun. Naravno, bitno je da se pobrinemo da im ne bude hladno ali ako pretjeramo – sve ovo može stvoriti vlažnu okolinu koja dovodi do – pelenskog osipa.

Kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, evo par savjeta koje možete početi primjenjivati:

  • Kada ste vani, neka dijete bude prikladno ali slojevito obučeno. Kada se nalazite „na toplom“ skinite nekoliko slojeva.
  • Ako ste u mogućnosti, neka vaša beba na kraju dana bude barem neko vrijeme bez pelena kako bi njena koža „disala“
  • Kad idete na dugi put s bebom, pokušajte nekoliko puta promijeniti pelene.
  • Prilikom svake promjene pelena, koristite dobru zaštitnu kremu poput Sudocrema®.
  • Kada primijetite prve znakove pelenskog osipa, obavezno nanesite Sudocrem® antiseptičku kremu kako biste kožu umirili i omogućili joj dovoljno aktivnih sastojaka koji će joj pomoći pri zacijeljivanju.